Så länge det funnits transporter har man kunnat beställa varor från andra orter, men först mot 1800-talets slut uppkom företag som helt inriktade sig på postorderförsäljning. Ångbåtar och järnvägar hade då förbättrat transporterna och näringsfriheten förenklat varuförsäljningen. Det första, svenska postorderföretaget var John Fröberg, grundat år 1879. Det sålde framförallt stämplar och visitkort.

Tjugo år senare tillkom Åhlén och Holm. Grundaren J.P. Åhlén, var då ännu omyndig, men med flera år bakom sig som anställd på Fröbergs. Den första varan, ett foto av kungafamiljen, kompletterades snart med hundratals andra. Vid 1900-talets början hade visserligen lanthandeln nått hela landet, men i små orter var sortimentet av specialvaror torftigt. Postordern erbjöd inte bara nyttoföremål, utan all sorts lyx: tavlor, accessoarer, fotoalbum, skämtartiklar, prydnadsföremål etc. – för många en revolution.

Åhlén lämnade 1915 Insjön för huvudstaden, men tre år senare tillkom Clas Ohlson med inriktning på ritningar, verktyg och teknik. Snart blommade också klädhandeln över post upp och dess centrum blev Borås, med bl.a. Ellos, Halléns, Josefssons och Hobbex.

Gränsen har varit flytande: varuhus som NK och Mea hade även postorderförsäljning och företag som Åhléns och IKEA övergick från postorder till varuhus. På 1960-talet trodde man att urbanisering och ökad bilism var slutet för postordern – istället kom varuhusdöden. Internet och postens flytt till kvällsöppna butiker har gett distanshandeln ytterligare uppsving. Och John Fröbergs? Ja de ligger fortfarande kvar i Finspång och säljer visitkort och stämplar.

Författare: Edward Blom

Postorderkatalog, leksaker.

Postorderkatalog, leksaker.
Motiv ID: AHL001019
Arkiv: Åhléns AB
Tid: 1939
Plats:

Kvinnor packar varor som skall sändas till kunder.

Kvinnor packar varor som skall sändas till kunder.
Motiv ID: AHL000133
Fotograf B Nordensten
Arkiv: Åhléns AB
Tid: 1900-1915
Plats: Insjön