Handelsföretag

ICA

ICA grundades 1917, fast då hette det Hakonbolaget. Läs om dess utveckling från starten till i dag, dess varor och varumärken, framgångar och problem. Här finns allt från dueller till ICAnder och MonICA.
Välkommen! 

Martin Olsson

Martin Olsson blev sin egen år 1897, sedan dess har företaget försett Stockholmarna med kaffe, delikatesser och annan föda. Läs om företagets utveckling år för år, dess logotyper, produkter, butiker – och om mästerförsäljaren Malmgren.
Välkommen! 

Åhléns

Åhléns driver idag 76 varuhus i Sverige och har även verksamhet i Norge, men allting startade med en liten postorderverksamhet i Insjön. Läs om starten, den explosionsartade tillväxten, reklamen och allt som har hänt fram till i dag. Välkommen!

 

Nordiska Kompaniet

NK leder sina rötter tillbaka till år 1852, namnet Nordiska Kompaniet uppkom vid en fusion år 1902. Läs om NK:s extremt lyxiga barndomsår, om invigningen av NK Hamngatan, export och Sverige första rulltrappa.
Välkommen!

Kooperativa Förbundet

KF bildades 1899 men deras butiker leder sina rötter tillbaks till mitten av 1800-talet. Läs om de kooperativa idéerna som ligger bakom verksamheten, om Konsumsymbolen, arvet från Rochdale och Sveriges första stormarknad.
Välkommen!

Filmarkivet

Hur skyltade man på Åhléns förr? Hur såg en Konsumbutik ut på 30-talet? Här kan du se hur det gick till vid uppförandet av nya varuhus, hur växeln såg ut på NK på 50-talet.Vi har även samlat reklamfilmer med bl.a. Gunde Svan och Rolle Stoltz.
Välkommen in i filmarkivet!